QB-20 Revival

QB-20 Revival
Předloha

QB-20 Revival je reinkarnace staré japonské stavebnice balsového trenéra v hornoplošném provedení. Je to opravdu jednoduchý cvičný hornoplošník klasické konstrukční stavby. Česká firma Flying wood. má ve své nabídce mnoho frézovaných výřezů. Mimo jiné i jeho menšího brášky QB-15. Já si pro stavbu zvolil Většího kolegu zde: QB-20 Revival s rozpětím 1320 mm.

Co plánuji

Oproti původnímu plánu dozná můj model menších změn. Místo klapek realizovaných pomocí pohyblivé odtokové hrany o šířce asi 20 mm po celé délce křídla, budu vyrábět „plnokrevná“ křidélka cca do poloviny křídla a následovat budou vztlakové přistávací a vzletové klapky. Ano je to trenér a excelentně létá i bez těchto úprav. Ale to by mě nebavilo a chci tam mít těch „hejblátek“ více 🙂 Když to půjde dobře opatřím letadlo i otevírací pumovnicí. Dále chci také instalovat LED osvětlení. Jak LED pásky dovnitř profilu křídla a trupu. Tak i poziční záblesková světla.

Stavba

Frézované výřezy jsou opravdu přesné a vše sedí do sebe jak má. Největší opruz bylo všechny žebra ošmirglovat a obrousit od přebytečných špon po frézování. To byla pruda více jak na 2h 😀 na balkóně, v chladnu. Oproti laseru to bylo trochu náročnější na vzniklý „binčus“ ale nic dramatického. Překližka je použita dosti měkká, takže občas mi nějaké žebro v rukách prdlo, obzvláště v tenkých místech. Ale kapka sekunďáku vše vyřeší.
Stavba jde tak rychle od ruky, že ani nestíhám fotit. Trup byl hotový za jeden večer. Křídla víceméně za víkend. A to jen proto, že jsem si hrál s křidélky, pro které jsem musel upravit odtokovou hranu a nová křidélka vyrobit.

stav k 2.5.2020

 

 

Total Page Visits: 6114 - Today Page Visits: 1