Sipermarine Spitfire 1/20 – stavba

Supermarine Spitfire 1/20 – původně balsový model, předělávka na RC

V září roku 2012 jsem se pustil do stavby volně létajícího modelu Supermarine Spitfire podle plánku z časopisu Modelář. Model měl být původně poháněn gumovým svazkem. Jak to tak bývá, po 80 % dokončené stavby se priority změnily a model šel na „čas“ k ledu.

 

V červenci 2015 jsem jej exhumoval a rozhodl se jej přestavět na RC (Radio Control), tedy rádiem řízený model. To se později ukázalo jako velmi ošemetné vzhledem k poměru váhy vybavení/maximální letové hmotnosti.

V současnosti je model těsně před dokončením, nicméně po nabytých zkušenostech z RC létání mám obavy, že při této velikosti a váze půjde rychle k zemi (nebo to bude neovladatelná koza) a roky dřiny přijdou nazmar. Možná že se tak nakonec stane pouhým statickým maketovým modelem pod lustr.

První etapa

Následující fotoreportáž je z první etapy stavby, která probíhala v září roku 2012 a zabrala cca 57 hodin poctivé modelařiny.

Druhá etapa

Následovala tříletá pauza a po ní se dočkal přestavby. Byla doplněna funkční křidélka ovládaná servem, rovněž výškovka ovládaná servem a střídavý motor s 18A regulátorem. Model je potažen potahovým papírem a vypnut naředěným nitrolakem. Za povšimnutí stojí výroba maketové konstrukce krytu kabiny pomocí „okenní afinity“, velmi jednoduchá a efektivní práce 🙂

« z 2 »

 

 

Total Page Visits: 2076 - Today Page Visits: 1

6 Replies to “Sipermarine Spitfire 1/20 – stavba

  1. Zdravím,chtěl bych se zeptat jestli ještě plánek z časopisu máte na oskenování nebo jestli alespoň nevíte z jakého dílu časopisu byl,abych si ho zkusil dohledat,předem díky a chválím za krásnou práci!

      1. Nebyl to spit od Alferyho? Ten stavel v 80 letech minuleho stoleti dvacetiny.

  2. Dobrý den ,
    delší dobu toužím postavit RC model Spitfire , zaujal mě Váš zveřejněný foto dokument a chci se zeptat zda by nebylo možné od vás získat plán letadla ev. nějaké další zkušenosti se stavbou.
    předem děkuji
    s pozdravem
    Miloš Novák

  3. Zdravim to vypada paradne šlo by zaslat planky jestli bych byl schopny tp postavit??dekuji 🙂

Comments are closed.